IZBIRA KAMINSKE PEČI

Na trgu se vsako leto pojavi več in več različnih modelov kaminskih peči. Večje število možnosti kupcem otežuje izbiro. Prav tako vas lahko zmedejo številni izrazi, ki se pojavljajo na slovenskem trgu. Samostoječi kamin ali prostostoječa kaminska peč? Med izrazoma ni razlike; pomen je enak in označuje kaminsko peč, ki jo ob nakupu samostojen zaključen izdelek (za razliko od kaminskih vložkov, ki potrebujejo obzidavo).

Pri izbiri kaminske peči na drva je potrebno biti pozoren na številne dejavnike:

TEHNIČNE ZNAČILNOSTI

 • Moč kamina: nazivna (tudi nominalna) moč kamina se izraža v kilovatih (kW) in označuje, koliko toplotne energije kamin lahko proizvede na uro. Izberite kamin z ustrezno močjo glede na velikost prostora, ki ga želite ogrevati. Prevelik kamin lahko povzroči pregrevanje prostora, medtem ko premajhen kamin morda ne bo zagotavljal dovolj toplote. V splošnem velja, da je 1kW nominalne kaminske moči primeren za ogrevanje desetih kvadratnih metrov prostora.
 • Velikost kurišča: kurišče je prostor v kaminu, kjer se drva naložijo za zgorevanje. Pomembno je izbrati kamin z zadostno velikostjo kurišča za drva, da se lahko vanj vstavi zadostna količina drv za ustrezno zgorevanje in proizvodnjo toplote.
 • Materiali in konstrukcija kamina: sta ključnega pomena za varno in učinkovito delovanje kamina ter zagotavljanje njegove trajnosti. Najcenejše kaminske peči običajno sestavlja le litoželezni plašč, zato imajo slabšo sposobnost akumulacije toplote, njihova stena pa se med kurjenjem zelo segreje. Kurišče kaminskih peči srednjega in višjega razreda je obdano s šamotnimi (ali vermikulitnimi) ploščami, ki zagotavljajo večjo trajnost in boljšo akumulacijo toplote.
Tehnične značilnosti kamina
 • Dovod svežega zraka: Sodobni, konstrukcijsko novejši kamini imajo dovod svežega zraka. Tako se popolnoma izognemo možnosti sproščanja ogljikovega monoksida v primeru nepopolnega gorenja.
 • Učinkovitost kamina: učinkovitost kamina se nanaša na odstotek toplote, ki se pridobi iz goriva (drva) in preide v prostor, v primerjavi z energijo, ki se izgubi skozi dimnik. Višja učinkovitost pomeni boljši izkoristek goriva in večjo toplotno učinkovitost kamina. Današnje kaminske peči imajo primerljive izkoristke, zato to ni najpomembnejši dejavnik pri odločanju.
 • Certifikati in standardi: Kamini na drva lahko imajo certifikate in se ujemajo z določenimi standardi, kot so standardi za emisije in varnost.

DIMNIK

 • Dimenzije dimnika: pomembne so za pravilno delovanje kamina, saj mora biti ustrezne višine in dimenzije (premera) glede na zahteve kurilne naprave za odvod dima in izpušnih plinov. V splošnem velja, da mora biti premer dimnika večji od premera priključka na kurilni napravi. Premajhen dimnik vodi v zmanjšani vlek in nezadosten odvod dimnih plinov, kar vodi v nabiranje saj, dima ali strupenih plinov v prostoru in predstavlja tveganje za zdravje ljudi in varnost.
 • Lokacija dimnika: vodoravna razdalja med dimnikom in mestom priklopa kamina ovira odvod dimnih plinov in zmanjšuje vlek. Priporočljivo je, da se kamin postavi v neposredno bližino dimnika. Prav tako je pomembno upoštevati možnosti dovoda svežega zraka za zgorevanje.
Naslovna fotografija

 

PROSTOR

 • Razporeditev pohištva: Kamin je pogosto osrednji del prostora in ga je mogoče uporabiti kot središče prostora. Pomembno je, da ga postavite na mesto, ki omogoča ustrezno razporeditev pohištva ter zagotavlja enostaven dostop in uživanje v toploti, ki jo kamin oddaja.
 • Estetski vidik: Kamini so tudi estetski elementi prostora, zato je pomembno izbrati kamin, ki se bo prilegal v okolico, barve in materiale prostora. Na trgu so dostopni številni modeli, primerni za vsak okus. Spodaj so prikazani modeli z zanimivim oblikovanjem:
  • Kaminske peči z atraktivnim dizajnom:
   • LOKATERM KOKRA KAMEN
   • HAAS&SOHN BALI
   • LOKATERM JAKOB beli marmor
   • HAAS&SOHN ARUBA
    Kokra keramika leva stranica sandstone

    LOKATERM

    KOKRA KAMEN

    NOVO

    HAAS&SOHN kamin Aruba z zalogovnikom

    HAAS&SOHN

    ARUBA

    Lokaterm kamin Jakob beli marmor

    LOKATERM

    JAKOB
    beli marmor

    HAAS&SOHN BALI woodstone

    HAAS&SOHN

    BALI

  • Kaminske peči s tremi stekli (tudi ob strani)
 • Varnost: preverite, ali je izbrano mesto varno glede na druge elemente prostora, kot so vnetljivi materiali, električne naprave in električne napeljave. Prav tako upoštevajte varnostne predpise in smernice glede postavitve kamina, kot so minimalni odmiki od sten, tal in stropa.
 • Dostopnost: Enostaven dostop je pomemben za redno vzdrževanje, kot je čiščenje pepela in steklenih površin in po potrebi tudi priključkov.
 • Pečica: V primeru, da želite kaminsko peč uporabiti za pripravo jedi, je primernejša izbira štedilnik na drva.

MONTAŽA KAMINA

Vsekakor je pri izbiri mesta za postavitev kamina priporočljivo poiskati strokoven nasvet. Storitev montaže nudimo po celi Sloveniji. Pred montažo vedno izvedemo brezplačno svetovanje in ogled na objektu, da zagotovimo vaše zadovoljstvo in brezhibno izvedbo. V ponudbi imamo številne kaminske peči na drva priznanih domačih in tujih proizvajalcev. S pomočjo izkušenj vam svetujemo pri iskanju ustrezne rešitve v okviru zakonskih predpisov in možnosti tehnične izvedbe.