Varnost in učinkovitost na prvem mestu

DOVODI ZRAKA

Zrak iz zunanjega prostora je pomemben za učinkovito in varno delovanje kamina ter za zagotavljanje optimalnih pogojev za izgorevanje lesa ali drugega goriva. Pravilna izvedba je še posebej pomembna v primeru dobro izoliranih in tesno zaprtih prostorov, saj v takšnih primerih lahko pride do pomanjkanja zraka za izgorevanje in s tem do zmanjšanja učinkovitosti kamina ter kopičenja škodljivih plinov, kot so ogljikov monoksid, dušikovi oksidi in trdi delci, v prostoru.

DOVOD ZRAKA POD ESTRIHOM:

STANDARDNI KOSI:

Dovodi zraka za kamin

Dovodi zraka za kamin

V ta namen ponujamo standardizirane tipske kose.

DOVOD ZRAKA V PROSTORU

STANDARDNI KOSI:

V ta namen ponujamo rozete in aluminijaste gibljive cevi v črni barvi. Rozete se namestijo v namenski preboj v steni, ki se z aluminijasto gibljivo cevjo poveže z nastavkom na kaminu. Na zunanji strani stene priporočamo namestitev pokrova z mrežico, ki preprečuje vstop živalim ali nesnagi (npr. listju) iz okolice.

Zidna rozeta v črni barvi

Zidna rozeta v črni barvi

Zidna rozeta v črni barvi

Aluminijasta gibljiva črna cev

Aluminijasta gibljiva črna cev

Če kamin nima dovolj kisika, se lahko pojavijo nepopolna gorenja, pri katerih nastajajo nevarni plini, kot je ogljikov monoksid, ki je brezbarven, brez vonja in strupen.

Fizikalni proces gorenja se začne s prisotnostjo gorljivega materiala (na primer lesa) in kisika (O2) v zraku. Med gorenjem se gorljivi material (v tem primeru les) spoji s kisikom, kar povzroči kemične reakcije, ki sproščajo toploto, vodno paro (H2O) in ogljikov dioksid (CO2) kot stranski produkt. Dovod svežega zraka pri kaminu je bistvenega pomena, saj zagotavlja zadostno količino kisika za popolno gorenje, kar omogoča optimalno delovanje kamina ter preprečuje nastanek nevarnih plinov, kot je monoksid.

Pri dovodu zraka za kamin je treba upoštevati več dejavnikov. Pri zunanjih kuriščih, ki so nameščeni na prostem (npr. kurišče na odprti terasi za peko pic), dovod zraka ni potreben, saj je zagotovoljen dovod kisika za zgorevanje. Pri notranjih kaminih pa je potrebno zagotoviti zadostno količino svežega zraka, saj so omejeni na kisik v prostoru, v katerem se nahajajo. To je še posebej pomembno v sodobnih, dobro zatesnjenih stavbah, kjer lahko pomanjkanje svežega zraka vpliva na kakovost gorenja in tudi na kakovost zraka v prostoru, v katerem se nahajamo.

Dovod zraka se lahko izvede na več načinov, odvisno od konstrukcije in načina vgradnje kamina. Ena od možnosti je, da se dovod zraka pripelje od zunaj že pri gradnji objekta, in sicer pod, v ali nad temeljno ploščo ali v tlakih. V ta namen ponujamo dovode zraka. Na zunanjo fasado objekta svetujemo namestitev rešetke, ki preprečuje vdor žuželk. V notranjosti pa je potrebno pravilno priključiti dovod zraka na kurišče kamina, da se zagotovi plinotesnost priključka.

Vkolikor je kamin postavljen ob zunanji steni, se lahko dovod zraka izvede neposredno skozi zunanjo steno brez uporabe kanalov. Za povezavo se uporabi aluminijasta gibljiva cev, ki je zaradi estetike običajno v črni barvi. Dovod zraka se lahko pridobi tudi iz spodnjega nadstropja, npr. kleti, ali iz zgornjega nadstropja, na primer iz prezračevanega podstrešja ali nebivalnega dela objekta. Obstaja tudi možnost uporabe dimnika z zračnikom (LAS), ki omogoča dovod zraka v primerih, ko ni možnosti za lažji dovod zraka. Takšen dimnik je razmeroma drag in dimenzijsko velik, zato se ta možnost uporablja precej redko.

Pomembno je vedeti, da so pretoki zraka povezani s preseki in ne premeri cevi. Če želimo namesto ene cevi uporabiti več manjših, moramo paziti, da imajo manjše cevi enak skupen presek in ne le premer. Primer: namesto ene cevi premera 10 cm moramo uporabiti kar štiri (in ne le dve!) cevi s premerom 5 cm.

Zaželjeno je, da izvedbo dovoda zraka za kamin predvidimo že v fazi načrtovanja in projektiranja. V splošnem velja, da večja kurilna naprava zahteva večjo količino svežega zraka in s tem tudi večji presek cevi za dovod svežega zraka.

Kaminske peči na zalogi so dostopne na povezavi: https://www.karodi.si/zaloga/

Za naročilo in vprašanja smo dosegljivi preko e-poštnega naslova info@karodi.si, na telefonski številki 031 642 999 ali preko obrazca za stik na naši spletni strani. Ponujamo možnost osebne dostave ali dostave preko dostavne službe GLS po vsej Sloveniji.

KAKO NAROČIM  DOVOD ZRAKA ZA SVOJ PRIMER?